MediLab

Programa de Mediació Intrauniversitaria

El Programa

MediLab és un Programa de Mediació i Resolució de Conflictes en l'àmbit de la Universitat de les Illes Balears. Està creat per atendre a les persones i grups membres de la UIB: Personal Docent i Investigador, Estudiants, Personal d'Administració i Serveis i Personal dels Serveis Contractats.

El Programa Medilab entén la Mediació com un procediment col·laboratiu mitjançant el qual, dos o més persones protagonistes d'una situació de conflicte, amb l'ajuda i acompanyament d'un mediador neutral i en un context de seguretat, confidencialitat i cooperació, persegueixen aconseguir acords o mesures que els permetin resoldre o gestionar amb més eficàcia el conflicte plantejat.

Els diferents projectes del Programa MediLab assumeixen que els conflictes que poden experimentar els diferents membres de la comunitat universitària poden tenir diversos orígens. En primer lloc, conflictes derivats de les activitats quotidianes que es desenvolupen en els diferents departaments i unitats administratives i docents de la UIB. En aquest àmbit se situen els conflictes entre docents, docents i estudiants, entre estudiants i conflictes que afecten al personal d'administració i serveis de les diferents unitats administratives. Com pot veure's, la combinació d'actors és diversa.

En segon lloc, conflictes que no són de naturalesa acadèmica o administrativa, és a dir, conflictes que no es donen pel fet de formar part de la comunitat universitària, però que afecten a algun dels seus membres. Els conflictes que apareixen en l'esfera personal, de la vida quotidiana o de la família, són també atesos pel Programa MediLab.
La finalitat del Programa MediLab és doble. D'una banda, oferir els serveis de Mediació i Assessorament en Conflictes a persones i unitats administratives de la UIB. D'altra banda, recolzar el desenvolupament de la recerca en l'àmbit de la mediació i la resolució de conflictes.

Per garantir una adequada aplicació dels diferents projectes, el Programa MediLab compta amb mediadors acreditats per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La Universitat de les Illes Balears, a través del Laboratori de Mediació, Resolució de Conflictes i Orientació Familiar, està inscrita en el Registre de Centres de Mediació de Col·legis Professionals i Entitats Públiques i Privades de les Illes Balears, amb nombre de registre CM-0006.

Línies de treball del Programa MediLab

Projectes de Mediació. Entenem la mediació com un espai relacional i cooperatiu de resolució de conflictes entre dos o més persones que, mantenint i respectant els criteris de confidencialitat i imparcialitat, busca facilitar els mecanismes i processos de diàleg i comunicació entre les persones afectades, mitjançant l'acompanyament d'un mediador/a neutral. La seva finalitat s'orienta a la cerca compartida d'acords, compromisos o mesures que permetin a tots els participants aconseguir els seus legítims interessos, crear propostes acceptables per tots, manejar adequadament l'impacte emocional dels conflictes, protegir les relacions entre les persones i prevenir els possibles conflictes futurs.
Projectes de Mediació Organizacional. MediLab també pot informar, orientar i assessorar a persones i unitats organitzatives, tant docents com a administratives, que formen part de la UIB, sobre opcions i procediments per a la gestió del seu conflicte, sense que això suposi necessàriament iniciar una mediació convencional.
Projectes d'Assessorament Personal. MediLab acompanya a les persones o famílies, sempre que un d'ells sigui membre de la comunitat universitària*, que, per qualsevol raó, no han pogut finalitzar amb èxit el seu procés de resolució de conflictes, ja que entenem que hi ha situacions i circumstàncies en les quals intervenir no és possible o una de les parts no vol. Per a nosaltres això no significa la impossibilitat de començar un treball d'assessorament individual o grupal (si és el cas) amb la intenció d'ajudar a la persona o al grup a millorar o modificar la gestió del conflicte existent.
*En cas que al moment d'inici del procés de mediació no hi hagi cap persona que sigui membre de la comunitat universitària, la sol·licitud no deixaria de ser atesa: passaria a formar part del Programa OpenMed, igualment gestionat des del Laboratori de Mediació, Resolució de Conflictes i Orientació Familiar i en igualtat de condicions.

Condicions d'Accés al Programa MediLab

L'accés al Programa MediLab és lliure i voluntari. Ningú pot ser obligat a participar en una mediació en contra de la seva voluntat i, en conseqüència, no s'accepten derivacions. La participació al Programa és confidencial. Ningú serà informat dels continguts de les sessions de treball. Iniciar una mediació implica l'adquisició de compromisos. Aquests compromisos i els documents que els acrediten estan regulats per la legislació vigent.

Ampliem informació...

L'activitat dels mediadors al Programa MediLab està regulada i protegida per la Llei 14/2010, de 9 de desembre, de mediació familiar de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i per la Llei 5/2012, de 6 de juliol, de Mediació en Assumptes Civils i Mercantils.

El Programa està vinculat al Laboratori de Mediació, Resolució de Conflictes i Orientació Familiar de la UIB (FOU 449, de 19 de maig de 2017). MediLab no investiga casos, no elabora informes, no actua d'ofici, no fa propostes i no dóna comptes del contingut de les mediacions o de les circumstàncies de les persones ateses, a cap autoritat universitària o judicial. Aquestes circumstàncies garanteixen la neutralitat del programa i sostenen la necessària base de confiança d'aquelles persones que decideixen participar voluntàriament al Programa.

El Programa MediLab no està vinculat a la Sindicatura de Greuges ni al Servei de Prevenció de la UIB. Si algun membre de la comunitat universitària creu que els seus drets s'han lesionat o aquesta sofrint algun tipus de discriminació o perjudici, ha de dirigir-se a la Sindicatura de Greuges. Si el que es pretén és resoldre un conflicte, aconseguir algun acord o restaurar una relació deteriorada i marcada per situacions de tensió, malestar, pot dirigir-se a MediLab.